Most common security officer interview questions with answers

8 min


0
140 shares

security, security guard, security officer, interview, question and answer

Are you looking for the professional security guard interview questions with sample answers? If the answer is yes, then you are in the right place. Security guru Ranga is here to help you.

In 2005 I wanted to work as a security guard overseas then I applied for Singapore.
I searched on internet possible questions for the interview but I got nothing except wasting money by paying to cybercafé because the internet and mobile were not available in my country as much as today.

BUILD ANYTHING IN GCCvisit smallamtaars.com/ to learn more

That was my first and unsuccessful interview for the overseas job because of a lag of preparation and lag of knowledge about professional security. For the past, many year security guards were chosen poorly because of the company or the person who hire them willing to pay little.

The security companies were able to get a contract through a competition, at last, they used to be rewarded base on the charge rather than experience and professionalism but the changing security situation in the modern world changed the security industry and contracting behavior as well.

Nowadays companies pay higher if Security Company is renowned and have professional security guards. In developed countries no one call security guard or watchman rather than respectfully call security officer.

To be a professional security officer you must know your occupation and the tasks that you’re required to perform, training and licensing for the security guard has been mandatory in many countries. So, the security officer has to pass many tests before going for work.

Hence the interview for the security guard is no more child play, many behavioral and operational questions can be asked in the interview but preparation for the interview and practicing the potential questions make you easy for achieving the success.

Here I have listed some common questions with sample answer hope you will enjoy with.

1. Tell me about yourself?

This is the first question in every interview and interviewer want to check your communication skill. So, speak clearly, concisely and organized manner.

Keep in your mind there is no right and wrong answer for the opened-ended question. It is important to appear friendly and include the following things while answering.

  • Your name
  • education qualification
  • experiences
  • and talk about the family very shortly (for example, “there are 4 members in my family and I am a father of two”).

Sample answer: – “Sir I am raj from Nepal I have done graduation from Tribhuvan University in Nepal and I served in Nepalese Army since 2005 to 2010 and I have three years experienced in G4S security in UAE”.

2. Why do you want to be a security guard?

There are a lot of jobs opportunity out there but you choose a career in the security industry you should explain the reason what did motivate you to be a security officer.

I have seen many veteran army and police officer they love to join in the security industry because they face difficult to work in other sectors.

If they start a career apart from the security officer have to learn everything from the beginning. When it comes to the security job, they find many things similar to the previous job, so, they prefer it.

Some young guys they look for a job in the security field for gaining the experience which can be helpful if they apply for a law enforcement agency.

Here I have provided the three type of sample answer for the individual in a different background.

Sample answer:- “Sir I have spent 15yrs in army/police forces, in some way my previous job matches with a security officer. I believe for that reason I can do security tasks effectively and efficiently so I want to work in the security industry. Another reason security officer protects people, property, and information so I love to protect someone or something in my entire career”. (Ex. army and police officer).

If you have already security guard experience, then you can give your answer like this.

Sample answer:- “I have already worked as a security officer I love this job. The skills that I learned from my past job helps me to advance my career in the security industry. So, I want to make a career in the security industry not out of that”. (experienced security guard)

Sample answer:- “Sir I am fresher I don’t have experience as a security officer but I love this job because it is one of the trustee position in the organization, most valuable things, property, confidential information remain on the security guard’s care. Keeping someone safe and secure is my desire so I want to be a security officer”. (Fresher)

3. Why want to join our company?

This is also one of the wide-ranging interview questions that can be asked in a security guard interview too. The interviewers want to see how much your interest in their organization; it is always a good idea to do some research about the company.

This is the internet age you can find information everywhere online, every company has a website simply visit their website and go through the contact us and about us page, you can acquire enough information that requires for the interview.

  • when the company was established?
  • How big that company is?
  • Who are the competitors?
  • Who is the founder?
  • And who is the current CEO?

Sample answer:- “Sir it is a great opportunity for me to be part of a reputed company like Middle East Security (replace the company name) it was founded in 2005 in UAE and now CEO of this company Mr. Ahamat. Just like G4S and securiguard Middle East, it is also one of the leading security company in the UAE. When I read your company on your website it is very impressive. I heard from my friends and recruitment agent they talk positively about your company so; I think it is the best platform for my career growth. I am sure my skills and experiences help to the company growth”.

4 What are your strengths?

This is another popular interview question. Which displays what you think about yourself? Answering this question based on the type of job that you have applied for.

Including these things, while answering this question make sense for security occupation.

  • Adaptability
  • hardworking
  • positive attitude
  • persistence

Sample answer:- “Sir I am a person who can adapt and work in any environment. I am an honest, hardworking, positive attitude toward my career and company. I am a great team player I love to work in a team, even though I am flexible to work but very persistence to enforce rules and regulation. That’s why my previous managers always appreciated me”.

5. What is your weakness?

Everybody has a weakness just like me have lots. You are going to work as a security guard so you should not display a weakness that can directly impact the security job.
The weakness you tell them If it is bad for another job but should be good for the security causes.

Sample answer:- “Sir I always remain sensitive and don’t trust anyone even my boss or my own college”.

If your English is not god, you can say it is your weakness for the current stage.

Sample answer:- “I feel my English language is the weakest point. I know it is an only temporary problem for me I am studying very hard and achieving the progress to communicate effectively in English”.

6. Why I hire you?

This is not a common question in security guard interview because I had attended many interviews for the security guard didn’t see anybody ask it.

Being prepared for this question can make you confident when you face an interview. Share your knowledge, skill, and principles that you have now. Think it is your time to prove that you are a superior candidate among the other applicants.

Sample answer:- “Sir I have tremendous experience related to the security field. My skills and experiences are matching to your requirements. I always sincere about my task and take care of company reputation. I will not let you down anyway and you would never regret to hire me as a security guard or officer to your organization”.

7. What did you do in the previous job?

A security guard tasks depend on the client’s need. Every company has its own SOP (stander operating procedure) for the security guard.

The SOP can be varying from company to company. The hotel security guard has to do plentiful customer service jobs but Airport security has to concern more for safety and security.

Answering this question share your previous duty place and what type of tasks you performed.

Sample answer:– “Sir I worked as hotel security in Radisson hotel where I had to make sure the protection of people, property, and information. My daily duty complied with SOP (stander operation procedure) including access control, traffic control, patrolling, handling the phone and manage the event”.

If you are working as a security guard somewhere then give an answer in the present tense.

Sample answer:- “Sir nowadays I work as a security guard in Production Company where electrical goods are produced. My primary duty is keeping people safe and another responsibility is to secure the goods from being stolen. Log in log out visitor and vendor, checking the vehicle in and out. Patrolling the area for the purpose of securing the place from an intruder and finding the safety hazard”.

8. Where do you see yourself in 5 years?

A good employee has a short term 1-2yrs and long term 2-5yrs career goal. The interviewer wants to know your career ambition they can easily figure out base on your answer how long you will go with that company.

While answering this question demonstrate that you are willing to stick their company around and have the ambition to achieve in that company. Don’t be very specific for the position. don’t answer like this “I want to be a manager”

Sample answer:- “my short time goal is to get a job in a reputed company like yours and a long-time goal to be in a respectable position in that company”.

9. What makes a team player?

Security guards always perform their duty in a team so it is very important you have the ability to work with many people. You should be supportive and collaborative to work in a team.

It is difficult and takes much time to complete a work alone, but a small effort of team members can complete in time through a creative way.

Sample answer:- “Sir cooperation, collaboration, clarity, and creativity are the main expected of teamwork. As I know myself, I am a good team player because I want to share my ideas with the team member and easily take their idea if well intended. As a Security officer, I believe that I have to work in a team. The communication helps me to inform others what is happening and cooperation makes me easy to complete the job”.

10. Are you ok under the pressure?

Security officer finds themselves working under pressure because they have to make their company happy as well as the client. Dealing with a customer, client, vendor, visitor who are in different nature is very challenging.

Sometimes your supervisor orders you to perform duty where you don’t like, if you ignore that can bring consequences, some off-days also, you have to go for duty, similar things will face a lot in your entire career.

A candidate who wants to be a security guard must have tolerated power, patience, and ability to work under pressure.

Sample answer:- “Sir I can work well under the pressure because I control myself and motivate me to perform duty effectively as possible. In my past experienced I enjoyed working under the pressure because it helped me to grow in that company. And my superiors recognized me that as a loyal officer that was the reward result of working under the pressure”.

In a nutshell.

Either you have experience or not you can be a security officer and can perform duty very well. The most important part of the security guard is honest, so while in an interview don’t exaggerate the things if that is not real.

Try to share the truth, but adding something that you know theoretically even you have not practical knowledge it can work.

These above interview questions and sample answers can help you in a security guard interview and I have another set of questions with sample answers which are specific about security duties and most important to learn for the candidate going to face an interview.

If you have any question just feel free to comment or send me an email at ranga@infocareer.com.


Like it? Share with your friends!

0
140 shares
Sande Kennedy

Sande Kennedy is the founder and Editor in Chief of SandeKennedy.com & Kenyans247.com He is a Kenyan-based Internetprenuer,blogger Political Activist & informer who has an interest in politics, governance, corporate-fraud and human-interest. Kindly drop me a note if you feel aggrieved on any matter that you would want to be highlighted  Twitter: @itssandekennedy , Instagram: @itssandekennedy WhatsApp: +254791890826 Read More about me here
Open chat
1
Would you like to get published on this Popular Blog? You can now email Sande Kennedy any breaking news, Exposes, story ideas, human interest articles or interesting videos on: info@sandekennedy.com. Videos and pictures can be sent to +254 791890826 here on WhatsApp by clicking this send button
Powered by